Bloed en slijm in de ontlasting of een bloedige ontlasting is een ernstige indicatie van een ziekte en moet medisch worden onderzocht. Bloed in de ontlasting kan worden onderzocht. Is het vers of gedroogd? Dan wijst dat op verschillende ziekten. Bijvoorbeeld, gedroogd bloed in de ontlasting geeft aan dat de oorzaak blijft liggen in de darm, bloedige slijm in de ontlasting, die nog steeds een frisse rode kleur, heeft zijn oorzaak meestal aan het eind van de intestinale uitgang.

Richard Revel

Bloedig en slijm in de ontlasting oorzaken

Hoewel kwaadaardige tumorziekten ook de oorzaak van bloed in de ontlasting of bloedige slijm in de ontlasting, patiënten moeten niet onmiddellijk in paniek raken, maar eerst een arts zoeken. Omdat in veel gevallen de oorzaken het de volgende ziekten kunnen zijn:

  • Aambeien
  • Ontsteking
  • Overige: het is in aanvulling op die van de ziekten zijn uiteindelijk gediagnosticeerd, de manier om de arts is absoluut noodzakelijk.

 

Niet zelden zijn bloed in de ontlasting of bloedige slijm hun oorzaak in het laatste uiteinde van het darmgebied. Dit deel van de darm is gevoelig en reageert heftig en meestal ongemakkelijk op de kleinste irritatie.

In aanvulling op jeuk, getroffen mensen voelen zich vaak andere begeleidende symptomen, zoals:

  • Knobbeltjes
  • Zwelling

Deze klachten, evenals lekkage van de darm of het gevoel van ongepaste en volledige leging, moet worden verduidelijkt door een specialist, ook als ze niet gepaard gaan met bloedige slijm in de ontlasting.

Ook problemen met de anus leiden tot bloederig slijm in de ontlasting. Bijv. aambeien of scheuren van een internte wand, dat vaak kan leiden tot bloeden in het gebied van de anus.

 

Bloed in ontlasting ervaringen

Voorbeelden van mensen die bloed vonden in hun ontlasting:

“Ik begin maar… Sinds enige tijd heb ik slijm in ontlasting of slijm  met helder rood bloed. Het gevoel naar de WC is vreemd, en ik heb het meerdere keren op een dag. Ik heb ook sinds de zwangerschap problemen, een paar jaar aambeiden. Kan het een of andere manier komen zo plotseling? Stress bijv, en andere familie problemen…Kan het prikkelbare darmsyndroo of darmkanker zijn? Dank u”

“De symptonen niet zo zeldzaam, en alleen in sommige situaties met rood bloed is er iets ernstigs aan de hand. De aambeiden zijn een veel voorkomende bron van bloeden die zelfs soms helder rood bloed zijn. Uiteindelijk, adviseer ik toch om te veronderstellen de huisarts om te bespreken van een onderzoek, omdat alleen zo een andere oorzaak definitief kan worden bekeken.”

 

Zeldzame oorzaken van bloedige slijm in de ontlasting

Onder de nogal zeldzame oorzaken van bloedige slijm in de ontlasting zijn ziekten van de dunne darm. Maar ook de vrouwen de ziekte “endometriose” of algemene vasculaire problemen kunnen leiden tot bloeden in dit gebied van de darm.

Andere soorten slijm? Lees onze hoofdpagina over slijm in uitwerpselen

In aanvulling op de instructies van de arts: preventieve maatregelen worden aanbevolen, met name de vroegtijdige waarschuwing onderzoeken. Maak gebruik van de mogelijkheden van de zorgverzekeraars. Bel ze op voor vragen.