De kleuren van onze poep zijn afhankelijk van wat we eten en meestal licht bruin tot donker bruin, en na veel groene groenten is de ontlasting ook vaak groenachtig bruin. Bovendien als bruin slijm  in de poep zit kan dit volledig normaal zijn, maar vaak wijst dat ook op een prikkelbare darm.

bruin-ontlasting

 

Bruin slijm in de stoel en prikkelbare darm.

Poep is het grote bruine taboe: ‘Praat erover, kijk ernaar … – YouTube

Mogelijke oorzaak: Test jezelf op Gluten Allergie

Bruin slijm bij ontlasting

Als we bruin slijm in de ontlasting ontdekken en de andere symptomen zoals opgeblazen gevoel, diarree, maar ook buik-krampen, volheid voelen, gebrek aan eetlust, kan dit duiden op een zogenaamde “IBS” of prikkelbaar of spastische darm. Degenen die lijden aan het prikkelbare syndroom hebben een darm die reageert op een mentale stress of bepaalde voedingsmiddelen op een zeer heftige manier. Heb je met een dokter gesproken hierover, hij kan je meer vertellen over je uitwerpselen.

 

In het algemeen wordt de oorzaak van de IBS nog steeds als onbekend beschouwd, maar men veronderstelt dat de volgende factoren verantwoordelijk kunnen zijn als oorzaak:

 

  • Stoornissen in hormonale evenwicht dat kan leiden tot metabole problemen
  • Laag vezel dieet
  • Niet-herkende lactose intolerantie
  • Allergieën of intoleranties van bepaalde voedingsmiddelen
  • Slechte darmflora
  • Schimmels of parasieten in de darm
  • Stressvolle levensstijl

 

De Prikkelbare darm als de oorzaak van bruin slijm of lozing in de ontlasting wordt vervolgens gediagnosticeerd om andere oorzaken zoals poliepen, gezwellen, tumoren of infecties te kunnen  uitsluiten door onderzoek.

 

“Rood bruin slijm kan vers bloed zijn.”

 

Bruine slijm bij ontlasting: naar de dokter?

Als u regelmatig bruin slijm in de ontlasting opmerkt, is het belangrijk om dit permanent te observeren. Bijvoorbeeld, als de kleur van het slijm verandert in een roodachtig of zeer donker bruin, kan dit ook een indicatie dat het bloed in de ontlasting. Rood bruin slijm kan vers bloed zijn.

 

Zeer donker bijna zwarte kruk of slijm in de stoel kan een teken zijn dat het al gedroogd bloed. Beide kenmerken kunnen een teken van ernstige ziekte zijn en zouden dichter door een specialist moeten worden onderzocht. Omdat niet altijd de oorzaken van bruin slijm in de ontlasting van onschadelijke aard zijn.

Producten die gluten bevatten vooral bij mensen met een glutenallergie kunnen overmatig slijm veroorzaken. Heb jij een allergie voor gluten? Test het zelf.

Mogelijke oorzaak: Test jezelf op Gluten Allergie

Kanker test voor thuis is verkrijgbaar.